Шефът на БДЖ Олег Петков остава на поста си
Шефът на БДЖ Олег Петков остава на поста си / снимкa: Sofia Photo Agency
Изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков няма да бъде временно отстранен от поста си, докато тече следствието за пожара във влака София - Кардам, при който загинаха девет души. Това съобщиха от Министерството на транспорта.

Няколко часа по-рано министър Петър Мутафчиев уведоми медиите в парламента, че обмисля да отстрани временно Олег Петков и други мениджъри от екипа на БДЖ, за да не повлияят на следствието.

След среща с председателя на временната анкетна комисия Камен Костадинов и след разговор със заместник-главния прокурор Камен Ситнилски министър Мутафчиев реши да не отстранява никого от ръководството на железниците, тъй като не създават пречки за провеждането на следствието.

В 12 ч министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви специално за Дарик: „Да, имам намерение да отстраня в момента от дейност хората, които могат да повлияят върху едно бъдещо разследване до доказване на причините и поемане на конкретните отговорности”.

Половин час по-късно в пленарната зала Мутафчиев каза специално за опозицията: „Беше предложено да бъде отстранен в момента изпълнителният директор, за да не пречи на следствието. Аз ще се допитам до председателя на комисията в парламента, ще се допитам до следствие, прокуратура има ли такива пречки. И ако има такива пречки, то тогава ще го направя. В противен случай няма да се поддам на популизма, който се опитвате да налагате в този момент”.

Малко преди 14 ч повтори същото в кулоарите, но вече уточни кои са длъжностните лица, които евентуално биха могли да бъдат временно отстранени: „Когато става дума има ли пречки пред самото следствие, аз трябва да се допитам – най-напред до председателя на комисията, също така до следствието и до прокуратурата. Тъй като от тях до този момент не е постъпило искане за временно отстраняване на г-н Петков. Аз ще взема своето решение и ще го обявя пред вас. Става дума за хора, които по принцип пряко отговарят за Пътнически превози и могат да повлияят върху това”.

Час по-късно решението беше взето – ръководството на железниците няма да бъде отстранявано, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. По-рано министър Петър Мутафчиев каза, че още чака техническата експертиза, която трябваше да е готова до четвъртък вечерта и да докаже дали има късо съединение във влака София – Кардам.