Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Води се кампания срещу атомната ни енергетика
Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Води се кампания срещу атомната ни енергетика / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
„Кампания срещу българската атомна енергетика и срещу цяла България” – така шефът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов определи обвиненията в корупция срещу ръководството на централата, отправени от служителя й Георги Котев. В дъното на кампанията Генов заподозря ядрения експерт Георги Касчиев, който от години се е обявил против строителството на АЕЦ „Белене”.

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” е сезирало прокуратурата, ДАНС и Международната агенция за атомна енергия за проверка на твърденията на Георги Котев, съобщи Иван Генов.

„Ние се обръщаме към прокуратурата за обвиненията на един наш работник, който излиза извън страната и започва да внушава неща, които са вредни за българския народ”, каза Генов.

Според Котев в централата се доставя рециклирано вместо свежо ядрено гориво и някой се облагодетелства от разликата в цените. Иван Генов отрече и подчерта, че горивото преминава през строг контрол. До месеци Международната агенция за атомна енергия трябва да провери складираното гориво.

Генов обеща, че ще поеме отговорност, ако горивото се окаже преработено. „Аз си подавам оставката, разбира се, отивам в прокуратурата и започват да ме разследват”, каза Генов. Според шефа на АЕЦ „Козлодуй” обвиненията са част от по-мащабен план, в който участва ядреният специалист и противник на строителството на АЕЦ „Белене” Георги Касчиев. „Касчиев слезе на много ниско ниво. Той реагира същия ден”, коментира Генов.

Според Генов слуховете за повишена радиация напоследък също са част от заговора. Той прогнозира, че ще се появят нови слухове, щом отшуми скандалът с Георги Котев.