Шефката на СГС предлага Петя Крънчева за свой заместник
Шефката на СГС предлага Петя Крънчева за свой заместник / БГНЕС

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е предложила за свой заместник и шеф на Наказателното отделение съдия Петя Крънчева. Предложението е внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС), който ще го обсъжда на следващото си заседание на 22 март.

Мястото на заместник-председател на СГС и шеф на Наказателното отделение е вакантно от няколко месеца, след като Величка Цанова подаде оставка. Тя стори това след избора на Владимира Янева за шеф на СГС. Двете бяха конкурентки за поста.

На Общо събрание на Наказателното отделение на СГС съдиите са предложили Владимир Астарджиев за зам.-председател. Янева държала на Крънчева, която обаче не присъствала на събранието. Така председателят на СГС отказала да коментира номинациите в отсъствието на Крънчева. По закон предложението на председателя на СГС е по нейно еднолично решение, пише "Правен свят"

След избора на Владимира Янева за шеф на СГС се заговори, че тя е семейна приятелка на вицепремиера Цветан Цветанов. Според загубилата конкурса за председател на СГС Величка Цанова „липсват мотиви на решението на ВСС за избор". Тричленен състав на ВАС първоначално отмени назначението на Янева, но по-късно Върховният административен съд реши, че Владимира Янева правилно е избрана с тайно, а не с явно гласуване (за което също се появиха въпросителни).

Медии алармираха, че преложението на Янева за неин заместник е съдия със "спорна" решутация. В средата на декември 2011 г. градският прокурор на София Николай Кокинов е пуснал сигнал в Инспектората на ВСС срещу съдия Петя Крънчева и прокурор Андрей Андреев във връзка с дело срещу бивш шеф на общинската фирма "Озеленяване". Името й се е появявало и в различни медийни публикации в негативна светлина.