/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова остава на поста. Здравният министър Кирил Ананиев не е приел оставката на Симеонова, а ѝ е възложил в спешен порядък да се заеме с решаване на наболелите проблеми в агенцията. Това стана ясно днес, след като д-р Симеонова се срещна с белодробно болни, които организираха втори протест пред здравното министерство заради проблеми, свързани с извършването на белодробни трансплантации в чужбина.

Хора с белодробни заболявания отново ще протестират пред здравното министерство
 
По време на срещата пациентите, нуждаещи се от трансплантации, неколкократно обявиха, че не вярват на здравното министерство, но вярват на д-р Марияна Симеонова. Междувременно стана ясно, че тя остава начело на Изпълнителната агенция по трансплантация от думите на заместник здравния министър Жени Начева.
 
Разбирането ни е, че не трябва да се заобикалят проблемите, а трябва да се намери тяхното решение. Възложено е на д-р Симеонова да подготви концепция и насоки за бъдещо развитие на агенцията, като адресира най-спешните проблеми“, посочи Начева.

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация подава оставка
 
От своя страна д-р Симеонова информира, че процедурите по сключване на договори с европейски клиники за извършване на трансплантации са възобновени:
 
„Един месец беше срокът да се получат отговори от клиники, които биха желали да се включат. Получихме от две клиники такъв отговор и съответно сега сме на последната стъпка да се подпише договорът между клиниката от България и клиниката от Германия, за да може на база на това споразумение да се приемат и български пациенти. Предполагам, че до месец ще е факт това, защото вече сме разговаряли с колегите от Германия, имах среща и с представител на клиниката и това ще реши проблемът на хората, които в момента чакат и са в нашия списък от началото на 2018 г.“

Пациентски организации се застъпиха за шефката на Агенцията по трансплантация
 
В края на срещата пациентите дадоха нов кредит на доверие на здравните власти за разрешаване на проблемите до края на следващия месец.