СГС осъди Александър Томов на девет години затвор
СГС осъди Александър Томов на девет години затвор / Sofia Photo Agency, архив
СГС осъди Александър Томов на девет години затвор
37448
СГС осъди Александър Томов на девет години затвор
СГС осъди Александър Томов на девет години затвор
  • СГС осъди Александър Томов на девет години затвор
  • СГС осъди Александър Томов на девет години затвор

Софийският градски съд осъди на 9 години затвор бившия изпълнителен директор на металургичен комбинат „Кремиковци” и бивш президент на футболен клуб ЦСКА Александър Томов. Той беше признат за виновен по обвинение за длъжностно присвояване на 14 млн. лева от комбината „Кремиковци”. Томов беше оправдан за присвояването на около 5 млн. евро от ЦСКА.

Същата присъда като него получи и Иван Иванов, член на Управителният съвет на „Кремиковци”. Напълно оправдани бяха бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, както и директорът на фирма „Финметал” Божко Бонев.

След като чу присъдата си, Томов каза, че тя е морално нечестна и юридически неправилна. Той хвърли вината върху бившия сътрудник на ДАНС и сочен за лидер на престъпната група „Октопод” Алексей Петров, който също е имал участие в управлението на „Кремиковци”. „Моралът е нарушен цялостно, защото цялото това обвинение, както и друг път съм подчертавал, е формирано от работна група начело с Алексей Петров. Зад това стоят определени икономически интереси. Това е станало през пролетта на 2008 г., но, разбира се, и политически интереси. Вие забелязахте решението – забраната и за заемане на държавни и обществени длъжности до решаване на следващата инстанция. Това на практика означава аз да не мога да се кандидатирам за нищо и да не мога на практика да участвам в политическия живот”, заяви Томов.

Вчера прокуратурата поиска над 15 години затвор за Томов. Наблюдаващият и заместник градски прокурор Божидар Джамбазов каза, че по всяка вероятност прокуратурата ще протестира срещу оправдателната присъда. „Ние сме удовлетворени от осъдителната част на присъдата. Всъщност това, което днес съда направи – призна за виновни Томов и Иванов за връзка сделките с имоти на „Кремиковци”. По отношение на ЦСКА беше прочетена оправдателна присъда, но лично аз съм изненадан, тъй като се касае за една и съща схема, с която с присвоени средства се финансира сделка за покупка на акции на ЦСКА”, обясни той. 

Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.