В града вече започна кампания за подпомагане на пострадалата фамилия
Шестчленно семейство от Сопот остана без дом, след като пожар изпепели покрива на къщата им и цялата им покъщнина, предава NOVA. По чудо при инцидента няма пострадали хора. Районната прокуратура в Карлово проверява случая, а хората в Сопот започнаха кампания за подпомагане на пострадалата фамилия.

Десетки помогнаха на семейството, останало без покрив (ВИДЕО)

Огнената стихия е изпепелила покрива на двуетажната къща. Пламъците са обхванали и част от втория етаж на сградата. В къщата живеят две домакинства - възрастна жена и семейство с три деца. В града вече започна кампания за подпомагане на пострадалата фамилия. Щетите са за около 50 000 лева.

„Целият ни живот изгоря за 10 минути пред очите ни”, каза Стоянка Енкова. Трагедията се разиграла по обед. Когато огънят обхванал цялата къща, майката и най-малката й дъщеря се оказали вътре.

Опитали са се да се спасят, но отваряйки външната врата, пламъците тръгнали към тях. „Мама отвори прозореца и аз започнах да викам. Дойдоха и ни спасиха и двете”, разказа Мария Николова.

Най-големият син, с помощта на съседи, успял да изведе сестра си, а после и майка си. Другият им брат по това време бил в Център за хора с увреждания. Бащата посочи, че пожарът тръгнал от съседите, които живеят до тях, защото били запалили отпадъци в двора си. Днес се скриха от екипа ни.

Пожар остави без дом семейство с две деца и възрастна двойка (ВИДЕО)

„Пожарът тръгна оттук. Те събират пружини, различни неща, за да могат да вадят метала. Огънят беше толкова силен, че обхавана цялата сграда”, коментира Тодор Николов.
Шестчленното семейство остава само с дрехите на гърба си. „Снощи ми изгоряха обувките и ми дадоха едни сандалки”, казва малката Мария.

„Тук имаше дивачне, печка, маса. Сега нямаме нищо. Всичко ни беше ново”, разказа Стоянка Енкова. В семейството работи само бащата. Продава зеленчуци на пазара в Карлово. Издържа и най-големия си син, който е студент в Пловдив.

„Аз съм с 350 лева пенсия на болното дете и 45 лева детски, безрабтонта съм. Моят мъж каквото изкара от пазара, колкото да си покрием нуждите това е, но нищо в повече не може да отделим”, каза още Енкова.

Първи на помощ се отзовали съседите. „Кой с каквото може тук ще помогне - с мебели, с финанси”, казва Димитрина Димитрова. В Общината започна дарителска камапния за набиране на средства в помощ на пострадалото семейство.

Пожар остави семейство без дом в старозагорско село (ВИДЕО)

Според кмета Деян Дойнов, щетите от пожара възлизат на около 50 000 лева. „Щетата е тотална за съжалние за семейството. Нека в тези тежки и трудни социално-икономически времена, в условия на пандемия, на коронавирус, нека да бъдем по-добри, да отворим сърцата си и да подмопогнем финансово това семейство”, заяви той.

„Аз си мисля, че много добри хора ще ни помогнат, ама много”, казва малката Мария. От държавното предприятие ВМЗ предложили на семейството да обитава две стаи от ведомствените жилища, но според тях условията там не са пригодени за живеене, за това и тази вечер ще нощуват в роднини.
nova.bg