Преразказ по „Изборът“ на Кристин Димитрова писаха седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9:00 ч.

Вариант 1 се падна на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Вариантът беше изтеглен сутринта в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от „Нова телевизия“.

Преди края на изпита обаче вариантът на въпросите изтече в онлайн изданието на „24 часа“. В коментар Министерството на образованието заявиха, че ще изчакат официалния край на матурата, ще сравнят изтеклия вариант с официалния, и едва тогав ще има тяхба позиция, съобщава bTV.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Седмокласниците трябваше да работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МОН