Сбиване между роми и българи завърши с убийство, 12 души са в ареста
Сбиване между роми и българи завърши с убийство, 12 души са в ареста / снимка: DarikNews.bg, архив

45-годишен мъж беше убит при масово сбиване в село Правище. Арестувани са 12 души. В селото има засилено полицейско присъствие.

На Разпети петък около 22:15 часа на тел. 112 е подаден сигнал за масово сбиване в селото. Пристигналите на място полицейски служители установили, че е възникнал скандал между група младежи от селото и 20-ина роми от карловското село Розино, наети като сезонни селскостопански работници. Поводът за скандала са разменени реплики няколко часа преди инцидента между младежите и ромите в питейно заведение в селото, при което работниците са били обиждани. Кавгата прераснала в сбиване, при което са пострадали двама братя. 45-годишният Илия бил ударен по главата, имал и множество прободни рани. Той е починал на път за болницата.

Другият брат - 41-годишният Тодор - е настанен в болница в Пловдив без опасност за живота. Пострадало е и едно момче, което е с прорезни рани от стъкло по тялото, на него му е оказана медицинска помощ.

С цел намаляване на междуетническото напрежение шефът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов е разпоредил да се направи списък с населените места в областта, където има компактни маси от сезонни работници роми. Ще бъдат направени проверки на лица с криминално минало и на съответните места ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие за селскостопанския сезон, подчерта старши комисар Чонов.

Други новини от Пловдив