„Основните хакерски атаки у нас, които напоследък зачестяват, идват от Русия”. Това съобщи заместник -  главният прокурор Борислав Сарафов по време на конференцията „Киберсигурност“ в курорта Цигов чарк, съобщи NOVA.

Цяла седмица експерти от кралската прокурорска служба на Великобритания ще обучават българските магистрати как да се борят с престъпленията във виртуалното пространство. Междувременно, главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната. По думите му целта е да се компенсира закриването на специализираната прокуратура.

„Обикновено ни атакуват от Русия, разбира се. Както не е тайна за вас, така имаме известни подозрения, че Русия са структурирани специални звена за такива атаки дали са на държавно ниво или пък са се самоорганизирали групи хакери, тепърва ще установим”, каза Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор на Р България.

Киберексперт: Всяко устройство с Wi-Fi може да бъде използвано за хакерска атака (ВИДЕО)

По думите на главния прокурор Иван Гешев „закриването на Специализираната прокуратура е национална трагедия, която връща страната ни 12 години назад. Затова, това което ще направи българската прокуратура с ясното съзнание, че няма да е достатъчно, е да възстанови специализацията в 28 окръжни прокуратури. Това означава, че наново ще обучаваме магистрати как да се борят с организираната престъпна група, киберпрестъпленията, тероризма и корупцията по високите етажи на властта.