Изтече крайният срок за внасяне на предложенията за нов председател на НЗОК. Така след фалстарт и повторно отваряне на процедурата, в момента има само една кандидатура - тази на Станимир Михайлов.

Той бе номиниран от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България”, които обявиха минути преди изтичането на срока, че са внесли в деловодството на Народното събрание кандидатурата на  Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса.

Парламентът откри нова процедура за избор на управител на НЗОК

В мотивите се подчертава, че той има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани на Република България, и да допринесе за общественото доверие към здравната каса.

Сред един от основните критерии, за издигането на кандидатурата му е дългогодишният му опит във финансово икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, посочват от двете партии.

Кой е той?

Станимир Михайлов е завършил висше образование с образователна степен „Магистър” и с призната квалификация „Икономист”.

Има над 15 години стаж в банковата система. От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия.

Михайлов има опит и в сферата на здравното осигуряване. Съучредител и член на Българо-Португалската търговска Камара.

От февруари 2022 е председател на СД на МБАЛ Лозенец ЕАД, като независим член и до настоящия момент. Работи активно за развитие на дейността на болницата, подобряване на финансовото й състояние и привличането на висши медицински кадри.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС се отказа от надпреварата за шеф на НЗОК

Първата процедура за избор на управител на НЗОК се провали. Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. Впоследствие от „Възражданеоттеглиха своя кандидат – Тодор Хинов, а непосредствено преди гласуването в парламента на 11 юли предложената от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отказа да участва в процедурата по избор. Така единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на „БСП за България“, която не беше подкрепена от мнозинството в Народното събрание.

От пресцентъра на Народното събрание потвърдиха за БТА, че кандидатурата сега е само една – на Станимир Михайлов.