Сайтовете за запознанства – каталог за жертви на педофили
Сайтовете за запознанства – каталог за жертви на педофили / снимка: sxc.hu
Сайтовете за запознанства – каталог за жертви на педофили
33034
Сайтовете за запознанства – каталог за жертви на педофили
  • Сайтовете за запознанства – каталог за жертви на педофили

Сайтовете за запознанства в България са се превърнали в кастинг на малолетни жертви на сексуални престъпления, смята Явор Колев - началник сектор „Киберпрестъпления" в ГДБОП. Над 160 са подобните сайтове у нас. В полицията ежедневно получават сигнали за деца, станали жертва на педофили след запознанства именно в подобни страници, уточнява Колев.

Собствениците на повечето от сайтовете за запознанства не упражняват никакъв контрол над съдържанието, което се публикува на страницата, смята експерта по киберпрестъпления в ГДБОП. „Българските сайтове в интернет пространството са се превърнали в кастинг за малолетни жертви на сексуални престъпления. Там малки деца, на възраст между 12-14 години, публикуват свои снимки, които представляват открито сексуално поведение", обясни той.

По думите му ежедневно в Главна дирекция за борба с организираната престъпност се получават сигнали за деца, попаднали в педофилски мрежи чрез сайтове за запознанства.

Голяма част от собствениците на подобни интернет страници са млади хора, разказва още Явор Колев. Според него целта на тези сайтове е печалба, тъй като за повечето от опциите се иска изпращане на съобщение от мобилен телефон. От ГДБОП уточняват, че освен сайтовете в българското онлайн пространство има и видеочатове, които са свободни за достъп от всеки, който влезе в тях, включително и деца.

По повод операциите срещу сайтове, разпространяващи незаконно музика, софтуер и филми, Колев допълни, че в момента текат дела по случая, а МВР ще продължи операциите си срещу пиратството у нас.