/ БГНЕС, архив
Въпросът за увеличението на заплатите на военнослужещите винаги е бил на дневен ред в Комисията по отбрана на НС, но хубавото сега е, че и правителство, и народни представители сме единодушни - трябва да има увеличение на възнагражденията и то е съвсем заслужено и справедливо. Това каза вчера в Карлово председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.
 
Ген. Попов припомни, че се очаква за личния състав да бъдат гласувани допълнително около 100 милиона лева, които ще бъдат разпределени според представената от министъра схема, но се очаква увеличението да бъде по 100 лева и нагоре на човек.
 
За минимум 1000 лв. реднишка заплата мечтае Красимир Каракачанов

Това ще бъде първото, но не и последното увеличение, докато стигне в рамките на 20%, каза още той. Ще продължава да се работи и в посока за подобряване условията на живот на военните - да се оправи сградният фонд и битовите условия, коментира генералът.
 
Попов очаква увеличението на заплатите да бъде значително, като една част от допълнителния финансов ресурс трябва да отиде за попълване на незаетите щатни бройки. Това, според него трябва да мотивира кандидати за военна служба, тъй като отливът от армията е и заради ниските заплати на войнишкия състав.
 
Изтичат ли във военното министерство пари, които могат се ползват за заплати?

"Армията е добра и по думите на командирите по места, военните формирования изпълняват всички поставени им задачи", допълни той.
 
Каракачанов: Нашият войник, въпреки остарелите въоръжение и техника, е по-добър от партньорите си

Ген. Константин Попов бе в Карлово по повод професионалния празник на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 25-та годишнина от създаването на военното формирование.
БТА