Каракачанов: В министерството изтичат пари, които могат се ползват за заплати

/ БГНЕС
Заплатите на военнослужещите трябва да бъдат увеличени, но все още не е ясно с какъв процент. Могат да се търсят варианти като резерви в Министерството на отбраната, или приходи от различни дейности. Това коментира във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който се включи в честването на 138-та годишнина на Военноморските сили. 

Възможен е рестарт на процедурата за изтребителите, допусна Каракачанов

„В Министерството на отбраната абсолютно ненужно изтичат пари и в същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да вкарат реални средства в бюджета. Тогава, когато покажем, че и ние можем да реализираме печалби за бюджета, ще искаме увеличение на заплатите и няма кой да ни откаже”, заяви министърът и подчерта, че разчита и на Комисията по отбрана, в чиито състав са професионални висши военни. 

Каракачанов: Нашият войник, въпреки остарелите въоръжение и техника, е по-добър от партньорите си

„Ако ме питате за процента, с който да се увеличат заплатите, той трябва да бъде 100 процента, но нека да бъдем честни – това не може да се случи”, каза той и добави, че предстоят разговори през септември и октомври.

Каракачанов: Модернизацията на българската армия е 3,5 млрд. лева

На Съвета по отбрана миналата седмица е одобрен проектът за модернизация на фрегатите, с които разполагаме. За да бъдат по-ефективни в изпълнение на своята длъжност, те ще бъдат реновирани с 90 млн. лв., които ще бъдат заложени в следващия бюджет, съобщи още Каракачанов. Парите вече са одобрени от съвета и трябва да бъдат внесени като предложение в МС.

Конкурсът за изграждане на новите многоцелеви патрулни кораби ще бъде равнопоставен, увери министърът, но призна, че предпочита той да бъде спечелен от българска фирма.