Ръстът в парите за клинични пътеки отива към областните болници
Ръстът в парите за клинични пътеки отива към областните болници / снимкa: DarikNews

Областните болници ще усетят увеличението с 10% на парите за клинични пътеки, за специализираните няма да има увеличение, коментира в Разград министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Никога не е имало толкова пари в сектор здравеопазване, каза още той.

Десетпроцентното увеличение на парите за клинични пътеки е възможното увеличение на база преизпълнение на собствените приходи на здравната касата, каза министър Евгений Желев.

Парите от увеличението ще се разпределят по всички видове плащания на НЗОК, без високоплатените специализирани операции. По думите му увеличението на финансирането в сектора е изпреварило ръста на инфлацията. За 4 години тя се е увеличила с 28%, а парите за здраве са повече с 37%.

"Трябва да кажа, че не целим закриване на болнични структури, а ще се опитаме да ги преструктурираме, което означава намаляване или повишаване на функции някъде, където е възможно и най вече с такъв тип отделения с легла за долекуване."

Здравният министър бе в Разград за откриване на реновираното хирургично отделение в областната болница. Парите за ремонти – 1 027 000 лв. са от Световната банка. Министър Желев ще участва в заседание на парламентарната комисия по здравеопазване в хотел в местността "Пчелина" край Разград. Една от темите е финансиране на клинична пътека за долекуване.