Румен Гунински-младши: Добре съм, искам да си почина
Румен Гунински-младши: Добре съм, искам да си почина / снимка: kurs031.com
Николай Кокинов
23907
Николай Кокинов
  • Николай Кокинов

Студентът Румен Гунински, който бе освободен снощи от похитителите си след повече от месец в неизвестност, заяви че вече е добре, но иска да си почине няколко дни и да се отърси от напрежението. Той и баща му разговаряха с журналист пред дома на семейството в Правец.

Ето какво каза освободеният Румен Гунински:

„Добре съм, не са ме тормозили, добре се държаха с мен. Радвам се, че всичко свърши. Просто искам да си почина и ви благодаря за всичко".

Румен Гунински-старши заяви, че синът му е бил държан със завързани ръце и очи. Похитителите са го хранили със сандвичи и са му давали вода. Момчето е отслабнало с 10 килограма. Гунински-старши каза, че не е плащал откуп за сина си. Според него отвличането няма връзка с политиката, тъй като няма амбиция да става кмет на Правец. Бизнесменът Гунински заяви на няколко пъти, че го е било страх, че полиция може да действа по-решително, което да застраши живота на сина му.

Румен Гунински-старши: „Аз не пожелавам на никой родител да му се случи 41 дена да му го няма детето, така че както и да ви го кажа, няма да ме разберете какво ми беше 41 дена без да знам къде и как е. Синът ми е освободен - обадиха ми се от РПУ - Елин Пелин. Оставили са го между бетоновия възел и стадиона. Той е отишъл при пазача и го е помолил за телефон. Те първо са звъннали до РПУ-то и след това ми звънна на мен, че е в Елин Пелин и че полицията го взема и аз тръгнах от нас. Нормално беше да не е адекватен и да не говори много, тъй като 41 дена на тъмнина, с вързани очи, не чуваш нищо, с вързани ръце, не излизаш навън. Той не знаеше снощи точно къде се намира. Психически беше стресиран, нормално е да е бил заплашван да не говори, така че отказахме снощи да разговаряме с полицията. По-важно е здравето на детето. Надявам се в тази държава най-после всичко да си дойде на мястото и на никой да не се случва, това което се случи с мен. Всеки по някакъв начин е решавал нещата. Ние получаваме подкрепа от много хора, много непознати хора се обаждат. Нормално е обществото да е притеснено от случващото се. Първо, той е бил с маска на главата, с тампони в ушите. Гласовете са били преправени, не са говорели така, влизали са на 24 часа при него. Физическото му състояние е добро, няма болки, няма нищо. Дай Боже, всичко да е добре!".

Градският прокурор Николай Кокинов потвърди, че Румен Гунински-младши е бил върнат от похитителите си и впоследствие разпитан от антимафиотите относно отвличането. Кокинов добави, че момчето е в добро физическо състояние.

Николай Кокинов отказа да коментира психическото състояние на Гунински. Обвинителят посочи, че студентът е бил оставен от похитителите си на стадиона в град Елин Пелин снощи с вързани ръце и е бил намерен от пазач, който се е обадил по телефон на полицията. Официално разпитът на Гунински-син ще е до ден-два, каза прокурорът и добави, че се надява скоро да бъдат намерени и извършителите на престъплението:

Николай Кокинов: „В чисто човешки аспект съм удовлетворен, че момчето е живо и здраво. Очаквам колегите от МВР да ни докарат извършителите. Естествено, че престъплението все още е неразкрито от гледна точка на авторство, но съм щастлив, че момчето се е върнало и все пак един човешки живот е спасен. Искрено се надявам да видим скоро извършител".

Кокинов изрично подчерта, че момчето е било върнато от похитителите, а не е било намерено и спасено от полицията. Той отказа да даде информация дали това отвличане носи същия почерк като останалите знакови похищения през последната година.

22-годишният Румен Гунински, студент в Националната спортна академия (НСА), бе отвлечен на 19 октомври 2009 г. Трима маскирани натикаха студента в бял микробус, докато разхождаше кучето си. Последваха дни на неизвестност, като МВР и близките на момчето категорично отказваха да потвърдят информация за евентуално искан откуп или даван такъв. Появиха се обаче информации за искан откуп за няколко стотин хиляди евро. В крайна сметка никой не потвърди за искан или даден такъв.

На 27 октомври 2009 г. в анонимен сигнал на телефон 166 бе съобщено, че отвлеченият Румен Гунински се намира във вилната зона „Килиите" в покрайнините на столицата. Впоследствие сигналът се оказва фалшив.

22-годишният младеж е син на правешкия бизнесмен Румен Гунински, в момента общински съветник на БСП в Правец.

Всичко от деня на отвличането до днес четете тук