Ромският въпрос е един от най-опасните за обществото ни, смята преподавател в СУ
Ромският въпрос е един от най-опасните за обществото ни, смята преподавател в СУ / снимка: БГНЕС, архив
Ромският въпрос е един от най-опасните за обществото ни, смята преподавател в СУ
78695
Ромският въпрос е един от най-опасните за обществото ни, смята преподавател в СУ
  • Ромският въпрос е един от най-опасните за обществото ни, смята преподавател в СУ

Последните напъни на политиците да говорят за етническо напрежение в България са опасно заиграване с болезнена тема. Това коментира в ефира на Дарик преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски" д-р Георги Бърдаров.

Според него няма реална опасност от етнически конфликт в страната, но заради нерешения от години ромски въпрос политическата реторика по темата ще се засилва. Ромският въпрос е един от най-опасните - той може да бъде решен с разбиване на гетата и с помощта на образованието, коментира още Георги Бърдаров.

„В тези смесени региони, които са християно-мюсюлмански, аз съм ги обикалял, но напрежение между хората няма. По-голямата опасност и то в една реална перспектива за мен са отношенията с ромското население, основно в регионите, които са обезлюдени от българско население и все повече там се увеличава делът на ромите", коментира преподавателят.

По думите му най-големият успех на България за тези 25 години е съхраняването на етно-религиозния мир. „Това, че ние успяхме да запазим етническия мир, го запази основно обществото и хората на място", допълни той.

Но предупреди, че трябва да сме подготвени за това, че ромската реторика в политически аспект ще се засилва.

„Това е така, защото ще се увеличава делът на това население и от политическа гледна точка трябва да го гледаме като гласоподаватели и с още по-голямо съжаление гласоподаватели, които са склонни на изключително ниска цена да си продадат гласа", каза Бърдаров.

Според него ромският въпрос не трябва да се определя като проблем, защото сложим ли етикета проблем, вече ще се тръгне и в друга насока на мислене.

„Ромският въпрос за мен е един от най-опасните за българското общество в реална перспектива, тъй като с увеличаването на техния относителен дял, върви увеличаване на неграмотното население, на ниско образованото население, а оттам следват и много асоциални катаклизми и проблеми. В България за тези 25 години, според мен, не се направи нищо по разрешаването на този въпрос на национално ниво", допълни преподвателят.

Евростат дават прогноза, че през 2030 г. между 30 и 40% от населението до 18 години в България ще бъде от ромски произход.

„И ако ние продължаваме да неглижираме този въпрос или само в политическата реторика да присъства за печелене на евтин популизъм, не ни очаква нищо добро в този аспект. А ромите са хора като всички нас, просто трябва да се работи в тази посока. За мен не е до неуспех на всички правителства да решат въпроса, а по-скоро нежелание. Има начини и лостове, с които може да се реши въпросът. Две са посоките за мен - дегетоизация на България или иначе казано да бъдат разбити гетата. Докато съществуват тези гета, те пресъздават модела. Защото моделът на бедния, необразования социално зависим от държавата ром се репродуцира. Има един такъв термин, който е заучена безпомощност. Те започват да си го вкарват от поколение на поколение - ние сме бедни, безработни, необразовани сме и държавата трябва да направи нещо за нас. А второто нещо е образованието", каза още д-р Георги Бърдаров.