Ремонтът на Хаинбоаз оставя без ток селата в района
Ремонтът на Хаинбоаз оставя без ток селата в района / netinfo
Взривни работи по северната част на прохода Хаинбоаз оставят населените места в района без електрозахранване за дълъг период, съобщават от пресцентъра на Е-ОН.

Фирмите, извършващи ремонтни дейности на пътните платна на прохода, предприемат взривни работи за разширяване на трасето без да информират своевременно регионалния център на Е-ОН в Горна Оряховица. По този начин електроразпределителното дружество няма възможност да спази ангажимента си да информира клиентите две седмици предварително за планово прекъсване на електроснабдяването по време на взривните дейности, уточняват от компанията.

Проходът Хаинбоаз бе затворен за ремонтни дейности на 26 май. Ремонтът извършват фирмите „Пътни строежи" – Велико Търново и „Биндер" – Сливен.

„Винаги информираме Е.ОН в достатъчно дълъг период преди началото на строителни работи”, коментира управителят на фирма „Пътни строежи” ЕООД – Велико Търново Филип Маринов, който определи отправените обвинения като неоснователни.

От Е.ОН информират, че отломки от строителните работи нанасят щети на изолатори и проводници. Вчера при взрив в 14 часа около 300 метра от електропровод 20 kV е със скъсани и свалени проводници, които са затрупани. Теренът не е разчистен, а до мястото е трудно да се достигне. В резултат на това три трафопоста, които захранват селата Мишеморков хан, Пъровци и Бижевци са без напрежение за неопределено време. С нарушено електрозахранване са и няколко почивни станции в местността „Предела".

Нямам информация за скъсани или затрупани проводници, коментира управителят на Пътни строежи Филип Маринов. Според него цялата система на работа в Е.ОН е тромава и това възпрепятства включително и бързата комуникация между дружеството и фирмите.

За възникналата ситуация електрокомпанията е информирала заместник-кмета на община Велико Търново Стефка Танева и областния управител Тошко Никифоров с молба за съдействие.