/ БГНЕС
До седем години автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена, прогнозира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той участва във форума "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север". Пред участниците в дискусията министърът отбеляза, че минимум 75 километра от трасето ще бъдат изградени през следващите четири години.
 
В рамките на 2017-18 година реално ще бъдат изградени 25,5 километра от магистралата. Едната отсечка, дълга 9,3 километра, е между Ябланица и Боаза, с осигурено финансиране 55 милиона лева, а другата е между Белокопитово и пътния възел "Буховци".
 
Министърът посочи, че има изоставане в проектирането на 175 километра от трасето, което трябва да свърже източната и западната част на магистралата.
 
Според него изграждането на автомагистрала "Хемус", пътя Русе - Бяла - Велико Търново, и отсечката Ботевград - Мездра - Видин, ще бъде предпоставка за ускоряване на социално-икономическото развитие в Северна България.
 
По думите му Брутният вътрешен продукт в Южна България е 74 процента, а в Северна България - 26 процента,- което показва съотношението в развитието на двата региона, затова за нас "магистрала "Хемус" е една лелеяна мечта", отбеляза той.
 
Въвеждането на тол-системата ще генерира приходи за изграждане и ремонт на пътища, като очакваните годишни постъпления са в размер на 1 милиард лева, каза министър Нанков.
 
Според него сегашната винетна система е несправедлива към водачите на леки автомобили, които годишно внасят в хазната 200 милиона лева, а от тежкотоварния превоз постъпленията от винетки са едва 120 милиона лева.
 
През следващата седмица МРРБ и АПИ ще обявят ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили през летните месеци, за да се облекчи трафикът по пътищата, посочи той.
 
БТА