Реакциите на политическите сили в НС след взрива в Челопечене
Реакциите на политическите сили в НС след взрива в Челопечене / netinfo
От СДС поскаха оставката на министъра на извънредните ситуации Емел Етем заради липсата на информация, което е можело да доведе до всеобща паника сред гражданите и до по-страшни последици. Това заяви от парламентарната трибуна и в кулоарите по-късно председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов, който бе категоричен, че Министерството на извънредните ситуации е действало абсолютно неадекватно и е напълно излишно при положение, че не се справя с подобна ситуация.

Българското население не получава сигурността, за която отиват милиони левове, констатира Бакалов. Той бе категоричен, че МВР е реагирало само за три минути на ситуацията, за разлика от ресорното министерство – след цели три часа.

Искането на ОДС за оставка бе подкрепено и от ГЕРБ в лицето на независимия Лъчезар Иванов, който заяви, че държавата е абдикирала и това е проличало тази сутрин. Крайно време е Емел Етем да подаде оставка, тъй като при такива случаи тя винаги отсъства, каза Лъчезар Иванов. Междувременно той съобщи, че опозицията е постигнала съгласие на консултации днес за общ вот на недоверие за провала на управлението и ще уточни мотивите следващата седмица.

Заместник-председателят на ДПС Юнал Лютви пък определи искането за оставка на Етем като несериозно и прибързано, а председателят на парламентарната комисия по бедствия и аварии Венелин Узунов от БСП призна: ”Не мога да коментирам поведението на Емел Етем след като не знам къде е била по време на взрива. Комисията получава информационния бюлетин на министерството и на следобедното си заседание ще изслуша актуална информация. Според Узунов комисията може само да провери дали е създадена адекватна организация според законодателството ни.

Рано сутринта пък се състоя извънреден председателски съвет при председателя на Народното събрание Георги Пирински, след което министър Миков даде първоначалната информация на депутатите за инцидента.