След два неуспешни опита депутатите не избраха председател на НС. Заседанието ще продължи в четвъртък от 10:00 часа.

Четирима бяха номинираните за председател на 50-ото Народно събрание на днешното заседание. На балотаж отидоха Петър Петров от „Възраждане“ и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

След два тура: Не избраха председател на НС, заседанието продължава в четвъртък (ВИДЕО/СНИМКИ)

Президентът и някои от политическите лидери коментираха неуспешният опит за избор на председател:

enlightened"Ще бъде трудно", лаконични заяви пред журналисти в Народното събрание президентът Румен Радев. Той припомни призивите си за ефективни реформи във върховенството на правото, за справедливост, за устойчиво развитие на социално икономическите процеси, за ефективно образование, сигурност и суверенитет. "Всичко вече е изговорено, време е за действия", категоричен е Радев.

enlightened"Виждам доста противоречия в изказванията на политическите партии. Едните - като Денков, казват, че първата политическа сила трябва да носи цялата отговорност. По-малките партии казват, че всички сме равни. И те са прави. От това, което чух, никой не си е взел поуки от това, което е станало", каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос готови ли са да "дадат крачка назад" по отношение на избора на Рая Назарян за избор на председател на НС, той категорично каза, че не биха направили компромис.

enlightened"Мисля, че всички партии трябва да се смирят. Това, което започва днес - без избор на шеф на парламента, показва, че не разбраха урока на българските граждани", заяви председателят на ДПС Делян Пеевски. "Смятам, че Рая Назарян трябва да бъде подкрепена за председател на НС. Ние я подкрепихме. Най-правилното е първата сила да получи шеф на парламента. Това е традицията и трябва да започнем да я спазваме", коментира той.

enlightenedСъпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че е задължение на победителя на изборите да осигури мнозинство. Той припомни, че когато те са спечелили в 47-ото НС не е имало проблем с избора на председател.

enlightenedЕдна политическа сила си вдигна цената, заради което се случи това в залата, коментира Николай Марков от партия "Величие" пред журналисти в парламента неуспешния опит за избор на председател на Народното събрание (НС). "Ще видим какво ще стане тази вечер и утре сутринта по гласуването ще се види дали са се разбрали, дали е удовлетворена цената и съответно какво следва оттук нататък, добави той.

enlightenedНиколай Марков обясни, че от "Величие" не са подкрепили Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на НС, защото не са били поканени от Бойко Борисов за изслушване и "не бяхме запознати какво искат да правят“. Марков добави, че е искал да чуе лично Борисов и да му зададе въпроси - "той е политически лидер и той носи отговорност“. На въпрос къде е политическият лидер на партия "Величие", след като не е в парламента, Марков отговори, че лидерът им е „където трябва, на мястото си".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня