Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в Осоговската планина, ще бъде разследван и за злоупотреба с евросредства. Това пред NOVA Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
 
За умиращите животни алармираха туристи и природозащитници. Десетки доброволци са в планината, в опит да помогнат на оцелелите коне. Те обаче все още не са успели да стигнат до мястото, където са конете, поради изключително лошите метеорологични условия.

Затвор до 3 г. и глоба до 5000 лв. грозят собственика на бедстващите в Осогово коне
 
Животните са собственост на мъж от Кюстендил, който е взимал за отглеждането им по 140 евро на кон по програми. Около 30 животни са загинали в планината на височина 1800 метра, без храна и подслон. Собственикът им твърди, че не ги е виждал от края на миналата година, защото ги бил загубил. По думите му едва преди ден от социалните мрежи разбрал, че конете му умират в планината.
 
„В рамките на вчерашния ден са събрани достатъчно данни за започване на досъдебно производство за жестокост към гръбначни и причиняване на тяхната смърт”, обясни говорителят на обвинител номер едно.

Прокуратурата се самосезира за бедстващите коне в Осогово
 
Оказва се, че освен за отглеждане на конете, собственикът им е получавал и субсидии за пасища, което според прокуратурата представлява "престъпление с особено висока обществена опасност".
 
Ако бъде признат за виновен, фермерът може да бъде осъден на затвор за между една и три години и глоба в размер от 2000 до 5000 лева.

Коне умират и бедстват сред сняг и хищници в Осоговската планина (СНИМКИ/ВИДЕО)
nova.bg