Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас
Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас / снимки: Sofia Photo Agency
Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас
63634
Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас
  • Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас

Възстановка на атентата на летище Бургас от миналата година беше направен на полигон край Ихтиман. Експлозията беше организирана така, че да наподобява максимално тази, която отне живота на петима израелски туристи, българина шофьор и атентатора.

Проведеният опит беше определен за успешен и се очаква след анализа на експеримента, събраните доказателства да помогнат делото по случая да влезе в съда.

Подготовката за взрива беше бавна и сложна, тъй като следователите имаха за задача максимално акуратно да пресъздадат сцената на терористичния акт. За целта бяха направени манекени на пътниците в автобуса, а самият атентатор-чучело се отличаваше с перука, шапка и бермуди - така както се предполага, че действително е изглеждал терориста.

Шефът на следствието Бойко Найденов също присъства на експлозиите край Ихтиман. Той не влезе в подробности за това къде точно е бил поставен взрива, какъв вид е бил той и в какво количество.

Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас
netinfo


Автобусът избухна в 11.00 ч. Взривът откъсна главата на куклата-терорист, която беше изхвърлена на метри от центъра на експлозията. В надзора на експеримента участваха и експерти от Интерпол.

Бойко Найденов обясни, че опитът е бил успешен и чрез него на следователите вече са дадени необходимите сведения и факти, така че втора експлозия няма да бъде нужна. „Резултатите, които се получиха, са удовлетворителни. Това, което си бяхме поставили като цел, е изпълнено абсолютно на 100%”, лаконичен беше той.

Разследващи направиха възстановка на атентата на летище Бургас
netinfo

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище Бургас в 17.30 ч. на 18 юли 2012 г. При атентата загинаха петима израелци, шофьорът на автобуса - българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг, както и предполагаемият атентатор. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България.

На 5 февруари т.г. след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че две лица, съпричастни към атентата в Бургас, чиято самоличност е установена, са принадлежали към военното формирование на Хизбула.