/ netinfo
Водата в Хасково вече може да се използва за пиене и готвене. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, като се позоваха на проби от краен потребител, изследвани от Националния център по радиобиология и радиационна защита.
 
Установени са абсолютни съответствия с нормативните изисквания, което дава основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за използване на водата за питейни цели.
 
Край на водния режим в Хасково

Данните са предоставени на Националния център по радиобиология и радиационна защита, чиито експерти са изчислили стойностите на здравнозначимия показател индикативна доза. Получените резултати показват стойности от 0,0262 до 0,0807 mSv/у, което е под нормативно определената параметрична стойност от 0,1mSv.
 
Установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на Хасково питейна вода дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене, се посочва в съобщението.

Регионалната здравна инспекция в Хасково обаче ще продължи да извършва контрол върху дейността на водоснабдителното дружество в града.

Остава забраната към водоснабдителното дружество за водоподаване от седем тръбни кладенеца на ПС 1 и ПС 2, за които е установено несъответствие на подземната вода с нормативно определените изисквания.