Д-р Ильо Стоянов коментира темата на разследването на Тина Ивайлова
Неправилното поставяне на ботокс и хиалурон от непрофесионалисти може да доведе до перманентна парализа на част от лицето. Това предупреди пластичният хирург д-р Ильо Стоянов в „Здравей, България” по NOVA.  Разследване на Тина Ивайлова разкри как козметици, без медицинско образование, инжектират филъри и ботокс в нестерилна среда.

„Законът не разрешава на медицински сестри, среден медицински персонал и козметици да правят процедури с т.нар. медикъл дивайс, т.е. нещо, което влиза в тялото на човека. Само лекари могат да извършват подобни интервенции. И трябва да има наказание за хората, които продават тези продукти и за тези, които ги използват”, каза още д-р Стоянов.

Той допълни, че последствията, които може да има след такива неразумни решения, като това да се довериш за подобна интервенция на козметик или друго лице,  са много сериозни. „Но пациентите някакси не искат да го допуснат до главите. Ботоксът е едно оръжие. Той е използват през Първата световна война като бойно отровен газ. Може да се стигне до некроза (почерняване на тъканта). Некроза може да стане и от дълбоко инжектиране на ботокс и филър”, обясни пластичният хирург.

Неподозиран риск: Козметици инжектират ботокс и хиалурон (ВИДЕО)
 
„Проблемът не е, че някой е инжектирал ботокси и филър някъде, въпросът е кой им е дал продуктите, които те инжектират. Има имитатори на продукти, включително и на такива в естетичната и пластична хирургия”, коментира още той.

"Може би една трета от пациентите са такива, които имат някакви проблеми и ние трябва да ги оправяме. И за щастие сме помогнали на почти всички", каза дерматологът д-р Емил Бърдаров.