Разпитвали Росен Драгнев-Капитана за покушението на Златко Баретата
Разпитвали Росен Драгнев-Капитана за покушението на Златко Баретата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четири дни преди покушението срещу Златомир Иванов-Баретата Росен Драгнев, известен като Капитана, е давал показания срещу него и още от участниците в разбитата в неделя престъпна група за разпространение на наркотици. Това обяви в съдебна зала адвокат Марияна Тодорова по време на заседанието за мерките на двама от групата - Златко Гочев-Малкия и Петър Цветанов-Малкия принц.

След стрелбата по Златомир Иванов на 29 януари една от тиражираните версии бе, че поръчител е бил именно Капитана, а причината е неуредени финансови отношения. В момента Росен Драгнев е защитен свидетел. До 2011 г. той е имал общ бизнес с  Баретата,но се скарали. В съдебна зала стана ясно, че Росен Капитана е казал пред друг свидетел:„Този път на Златко няма да му се размине!”.

Специализираният съд остави в ареста Златко Гочев и Петър Цветанов, с мотива, че ако са на свобода могат да извършат друго престъпление. По-рано двама от групата сред които Борислав Иванов-Ториното бяха оставени в ареста, а трима бяха освободени с по-леки мерки за неотклонение.

44-годишният Златомир Иванов беше прострелян на влизане в Съдебната палата в София малко преди 9.30 ч. ма 29 януари. Срещу него е стреляно от таванското помещение на сградата, която се намира срещу Съдебната палата. По Баретата е стреляно с малокалибрена пушка с оптика без заглушител.

Баретата беше приет в „Пирогов” с огнестрелни рани в корема и краката. Лекарите го оперираха повече от пет часа.