/ NOVA
Разбита е престъпна група, занимавала се със злоупотреби с европари. Задържани са осем души по време на съвместната акция на ГДБОП и Европейската прокуратура, потвърждават от МВР. 

Сред задържаните е началникът на Общинска служба "Земеделие" в Петрич, служители, техни роднини и приближени лица. Ръководителят на Общинската служба и неговият брат са уличени в усвояване на имоти с площ над 40 000 декара. Двама от задържаните са хванати по време на земеделски семинар в Обзор, съобщава NOVA

NOVA

Преди две години са придобити данни, че в района на Петрич функционира организирана престъпна група, занимаваща се с неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери, съобщават от полицията. 

Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми, са на високи позиции. Става дума за лица от Общинска служба „Земеделие“ в Петрич, техни роднини и приближени лица.

.
NOVA

Установено е, че всяка година заподозрените прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно и се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии. Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните пет години субсидии над 600 000 лв.

NOVA

В хода на акцията са иззети мобилни телефони, заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи, имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство, идентификатори за животни (ушни марки). 

Със заповед за задържане за срок до 24 часа са осем човека.

NOVA