Партията на Стефан Янев е обект на нездрав интерес от определени фактори, които се опитват да я овладеят. Той е стойностен, смислен човек, който обаче няма достатъчен политически опит. Това ще му пречи занапред. Много бързо трябва да натрупа политическия опит, за да се справи с основните предизвикателства. Гъвкав и ефективен е – това може да е изключителен позитив за политическата му кариера занапред”. Това коментира пред NOVA Ралица Симеонова - доскорошната „дясна ръка” на Стефан Янев във формацията му „Български възход”.

Симеонова посочи две предизвикателства пред партията - кадровите въпроси и ценностната ориентация.

„Много хора искат, малко могат. Това са кадровите проблеми. Разбира се, има и качествени хора, но те не са критична маса. Според мен перспективите за развитието на формацията не са особено положителни”, каза Симеонова.

„Като всеки нов политически проект, формацията е обект на нездрав интерес от определени фактори, които правят опити да я овладеят. От моя гледна точка не бяха взети необходимите мерки срещу това”, заяви още Симеонова. Тя не посочи имената, които се „опитва да овладеят партията". 

„От това как се формира и структурира тази формация ще стане ясно дали има шанс за конструктивна роля в българския политически живот. Има представители на почти всички политически партии, за които може да се сетите. Но масово хората не са качествени. Има и качествени, но те не са доминиращи”, каза Симеонова.

Попитана дали една от причините да напусне е проф. Моллов, тя каза: „Този случай в голяма степен беше решен, а и проф. Моллов не е част от формацията. По-скоро ме притесняват личност, които в момента гравитират около партията”, каза тя.

По думите й „масово българските партии се използват като интерес за реализиране на частни интереси.”

„Имаме сериозна криза на политическото представителство. Много малко качествени хора има в българския политически живот”, коментира още Симеонова.  

„В момента формацията е в аморфно състояние. Воля може би има, но не знам дали има капацитет да бъде изчистена”, каза още Симеонова.

Запитана за ролята на президента Румен Радев в тази партия, Симеонова каза: „Предстои да видим каква е неговата роля. Ще имаме възможност да проследим развитието на тази формация и дали президентската институция ще й даде тласък, или не”.

„Президентската институция има силно влияние по отношение на насочването на политическия дневен ред в една или друга посока. Може да изиграе положителна или отрицателна роля нещо да се случи или не”, коментира Симеонова.

По думите и ако се стигне до предсрочни избори, има няколко сценария, които не са особено добри за страната.

„При предсрочни избори ще има също толкова фрагментиран кабинет. От друга страна предсрочните избори минават през режим на служебен кабинет, но при липса на парламент, които го лишава от възможността да води ефективна политика”, коментира Симеонова.
NOVA