Партията на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев "Български възход" вече е учредена.

"Започвайки в началото на май със събирането на Инициативен комитет, днес направихме втората важна стъпка, която е предвидена според Закона за политическите партии в България - Учредителното събрание. Имахме почти 800 делегати от цялата страна. Целта на това събрание беше да се приеме устава, да се изберат ръководни органи на ПП "Български възход" и впоследствие да се занесат всички документи за регистрация в съда. С това обобщение искам още веднъж да използвам възможността да благодаря на всички учредители и гости, които присъстваха на това събрание", заяви пред журналисти Стефан Янев.

На въпрос каква е целта на партията, той посочи: "Целта е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес, за сигурността на българските граждани, за тяхното благоденствие и те да живеят в условията на справедливост и разбирателство. Това е партиен субект, който има амбиции да се развива във времето и да участва във всички видове избори. Ако има предсрочни избори, ние ще участваме".

Сред лицата на „Български възход“ се очаква да бъдат бившият регионален министър Виолета Комитова, ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов, Георги Самандов, който бе зам.-министър на енергетиката в служебните правителства, Данчо Бончев – съветник в МС по време на служебните правителства и Николай Коев, който също работеше по време на служебните правителства.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В четирипартийното правителство на Кирил Петков стана министър на отбраната, но бе принуден да напусне този пост заради своите изявления, свързани с руската агресия срещу Украйна. Още в първия ден на войната Янев използва термина "операция" вместо война, което беше възприето от обществеността като заиграване с руската пропаганда.





 
БГНЕС