В Софийската районна прокуратура са пристигнали документите, с които съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се отказва от имунитета си като народен представител. Това съобщиха за БТА от държавното обвинение.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени какви действия ще предприеме.

Кирил Петков се отказа официално от имунитета си

На 6 юни софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на Кирил Петков. Предложението бе изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители, посочиха тогава от прокуратурата.

На 16 декември 2021 година районният прокурор на София Невена Зартова заяви пред медиите, че Районната прокуратура в София отказва да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. 

Гешев внесе искането за имунитета на Кирил Петков

Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от Специализираната прокуратура, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност, обясни тогава Зартова.
Димитър Абрашев, Константин Костов/БТА