Райчинов: Дянков ще е вторият в историята, който ще си заслужи титлата Българоубиец
Райчинов: Дянков ще е вторият в историята, който ще си заслужи титлата Българоубиец / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Райчинов: Дянков ще е вторият в историята, който ще си заслужи титлата Българоубиец
61976
Райчинов: Дянков ще е вторият в историята, който ще си заслужи титлата Българоубиец
  • Райчинов: Дянков ще е вторият в историята, който ще си заслужи титлата Българоубиец

Тази година разпределените от НЗОК пари за болници са с около 100 млн. лева по-малко, спрямо ресурса миналата година. Това показват обобщените изчисления от орязването на средства за лечебните заведения, представени от Българския лекарски съюз.

Информацията за точната цифра обаче се криела като секретна, убедени са от съсловието. Ден преди протеста си, лекарите призоваха да бъде обявено публично къде се съхраняват и за какво ще бъдат похарчени тези икономисани средства.

Бюджетите на столичните болници „Св. Анна” и „Св. Екатерина” са намалени с между 25 и 30%. С 32 на сто пък е орязано финансирането на Онкологията, твърди д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на съсловието.

Той даде пример с общинската болница в Мадан. „Определени са от касата, че по клиничната пътека за махане на апендикса те за цялата година могат да извършат само три. Такъв им е лимитът. Обаче те се оказва, че за месец януари те са направили четири апендектомии. Т.е. в Мадан до края на годината апендектомии няма да се правят”, разясни той.

Над 70% от лекарите в съсловието продължават да настояват за оставката на шефа на касата д-р Пламен Цеков. Специалистите са категорични, че има реална опасност до два дни д-р Цеков да стане безконтролен, тъй като след разпускането на парламента нямало да има сила, способна да въздейства на него и на начина, по който той разполага с парите, здравето и живота на нацията. Въпреки това председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обяви, че новата методика, която причини масовото недоволство, е създадена не от институцията на Пламен Цеков, а от ведомството на министърът в оставка Симеон Дянков.

„Този човек, ако някой ден излезе цялата истина сигурно ще  бъде вторият в българската история, който ще заслужи титлата Българоубиец”, заяви Цеков.

Според д-р Цветан Райчинов сега Цеков не проявява нищо повече от чист инат, като до момента не е дал смислен отговор на това - защо са въведени лимити в българското здравеопазване и защо те трябва да бъдат спазвани.

Междувременно от касата съобщиха, че за месец януари болниците ще получат заплащане в пълен размер на дейността, която са отчели. Средствата, предвидени за тях, възлизали на 101 млн. лева, което било с 8 млн. повече от предварително заложената рамка. От институцията допълват, че с 4 млн. повече спрямо планираните разходи ще получат лекарите специалисти, а един милион над предварителните разчети пък ще бъде изплатен на личните лекари. 12,5 млн. лева ще получат и зъболекарите, което било с почти 4 млн. повече от заложеното.