Румен Радев
Румен Радев / пресцентър, президентството
В Кресна президентът беше удостоен с почетен знак на общината и откри паметна плоча във военната църка „Св. Иван Рилски“
Кризата, породена от коронавируса, показа големия проблем за липсата на административен капацитет заделените от държавата средства за справяне с последствията да достигнат до най-нуждаещите се. Именно затова ако се постигне финансова децентрализация на местната власт, общините ще разполагат с повече ресурс, административна самостоятелност и сила да определят приоритетите и да реализират регионални политики в полза на хората. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в град Кресна в отговор на въпрос за икономическите последствия за местната власт и бизнеса, породени от кризата с коронавируса, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев
пресцентър, президентството


Президентът посочи, че кризата е показала недвусмислено, че са необходими по-решителни усилия за финансовата самостоятелност на общините. Той даде пример с община Кресна, която се сблъсква със сериозни проблеми и недофинансиране. По думите на Румен Радев, трябва да се създадат условия местните власти да оползотворят ресурсите и възможностите за развитие, които регионите предоставят. Държавният глава заяви, че прогнозите сочат, че през есента не само в България, но и по света, предстоят най-тежките последици от кризата, когато реалната безработица ще се усети най-много. Затова трябва да се разгръща  капацитета на държавата в социална, в информационна мрежа, за да се достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия, подчерта Румен Радев.

Румен Радев: Снимката е риск за живота на премиера (ВИДЕО)
 

Румен Радев
пресцентър, президентството


Президентът призова за механизми, които да компенсират гражданите от региона, заплашени да загубят работата си в търговските обекти, които ще затворят след изграждането на магистрала „Струма“. Тези хора трябва да имат възможност за препитание, за което да се обособят подходящи места, заяви Румен Радев. Той посочи, че икономиката в региона ще се засили не само чрез зеленчукова борса за реализиране на местната продукция, но и ако се създадат условия за преработването й, което ще осигури по-голяма добавена стойност.

 
Трябва да се издигне престижът на земеделското производство и разпространението на качествени български продукти
, посочи Радев по време на срещата си в Кресна с земеделски производители от региона.  Президентът изтъкна и необходимостта повече млади и предприемчиви хора да се занимават със земеделие у нас и да се създадат условия за това.

Румен Радев
пресцентър, президентството

 

 В Кресна президентът се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината. Държавният глава беше удостоен с почетен знак на община Кресна.
 
В храм-паметника "Свети Иван Рилски" в Кресна президентът и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за загиналите български войници в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде почит към 500-те български офицери и войници, чиито кости се пазят в костницата на църквата.
Румен Радев
пресцентър, президентството