Служебният кабинет има ясни и безспорни приоритети и това са организирането на честни избори и овладяването на инфлацията, посочи президентът Радев и открои инфлацията и ръстът на цените като най-тежките проблеми пред българските граждани. По думите му те зависят от редица фактори, но най-важни са цените на горивата, на газа и на тока. „Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то понижаването на цените на газа и на горивата изисква решителни действия“, заяви държавният глава.

Помолен за коментар относно шоковото увеличение с 19% на цената на синьото гориво за месец септември, в размер на 353,21 лв./MWh, президентът Радев посочи, че огромният скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена.

„Газпром“ спира доставките по „Северен поток“ заради изтичане на масло

„Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности и при тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени“, заяви държавният глава. 

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но не е единственото решение и не е на всяка цена“, подчерта президентът Радев и допълни, че доставките от „Газпром“ могат да бъдат добро решение, само ако бъдат договорени добри условия. Държавният глава изрази очакване правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата.   

В отговор на въпрос относно подготовката на бюджета за следващата година, държавният глава посочи, че в условията на криза не трябва да  се допуска закъснение в изработването и приемането му. По думите на Радев служебното правителство е длъжно да разработи бюджет, независимо на каква степен на готовност, и да го предаде на следващото редовно правителство.
БТА