Работи се за ускоряване на процедурата за даване статут на чужденците
Работи се за ускоряване на процедурата за даване статут на чужденците / снимка: DarikNews.bg, Шумен

МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специализирани сили при арести. Това обяви в Шумен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му, ще бъдат проверени всички операции на служителите на реда, при които при задържане на даден човек, е употребена сила или са използвани помощни средства. „Не във всички случаи има нужда от това, по Закон са описани казусите, при които може да се използва сила и помощни средства. Имаме и решение на съда в Страсбург, който показва, че част от една от тези операции е проведена без да има налице такава необходимост”, подчерта Йовчев. По думите му, резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично. Очаква се те да станат ясни в средата на месец януари.

Вицепремиерът коментира още проекта за промени в Наказателния кодекс, като засегна темата с правото на носене на лично оръжие и използването му за самоотбрана и защита на лични имоти. „Трябва в обществото да се намери баланс, от една страна да се даде възможност на хората да защитят себе си и близките си, от друга това нещо да не даде възможност да се отиде в другата крайност”, поясни Йовчев. Министърът посочи, че лично той е противник на възможността да се разширява обхвата на възможностите за носене на оръжие.

Според Йовчев МВР вече се е справило и с бежанската криза. По думите му, вече е намален броя на влизащите в България нелегални имигранти. Очаква се за този месец да се достигнат нивата от 2012 г. „Вероятно няма да се наложи изграждане на нови места за настаняване на бежанци, т.нар. лагери”, допълни вицепремиерът. Той каза още, че се работи и в посока на ускоряване на процедурата по даване на статут за пребиваване на чужденците, поискали такъв.

Сред приоритетите за работа през 2014 г. министърът на вътрешните работи посочи борбата с битовата престъпност, продължаване на усилията за подобряване на условията на труд на полицаите и увеличаване на заплатите им с 5%. Йовчев изказа благодарност на всички служители на МВР, които охраняват границите и продължаващите протести.

Други новини от Шумен