Яне Янев: Братът на Станишев е замесен в аферата с Ботаническата градина
Яне Янев: Братът на Станишев е замесен в аферата с Ботаническата градина / cнимкa: Sofia Photo Agency

Група хора, сред които и арх. Георги Дмитриевич Станишев - брат на бившия премиер на Републиката, се опитват да се домогнат до земята, на която сега се намира варненската ботаническа градина. Това разкри във Варна лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" и председател на парламентарната антикорупционна комисия Яне Янев. Той получил сигнал от ръководството на парка, от който ставало ясно, че Ботаническата градина не е отразена в новия кадастрален план на Варна, въпреки че има много писма от ректора на Софийския университет, чиято собственост е земята. Като собственици обаче в документите фигурират няколко фирми, сред които „Сийланд пропъртис" АД.

Според Янев, Касационният съд трябва да се произнесе дали фирмите са правилно вписани. Университетската ботаническа градина е публично държавна собственост, припомни Янев и осъди опитите на въпросната група хора да заграбят земята.

През 2002 г. градината става обект на съдебен спор между СУ „Св. Климент Охридски" и манастира „Св. Св. Константин и Елена" в едноименния морски курорт. Страна в съдебния спор е и фирмата „Сийланд пропъртийс" АД, на която манастира още същата година е прехвърлил голяма част от оспорваните земи (над 200 дка) срещу коли и 250 000 лв. 

При посещението си във Варна Янев коментира още, че създаването на партия „Мюсюлман демократичен съюз" противоречи на Конституцията на Република България. Повод за изявлението беше вчерашното учредяване на нов политически субект в село Славяново, Търговище. „В чл.11 от Конституцията ясно е казано, че партии на верска и етническа основа не могат да бъдат създавани в България, припомни Янев. Недопустими са подобни сепаратистки мероприятия, които могат да доведат до прояви на радикален ислямизъм", категоричен беше лидерът на РЗС.
Партията на Янев ще сезира ДАНС за новосъздадената партия на братя Юзеирови, за да се разбере откъде се финансира „Мюсюлман демократичен съюз" и кой стои зад формацията. Янев се опасява, че радикалният ислям ще влезе с „пълзящи стъпки" в страната ни.

Новини от Варна