/ БГНЕС
Пътниците от влаковете, ударили кола вчера, чакали часове без храна, вода и информация
98636
Пътниците от влаковете, ударили кола вчера, чакали часове без храна, вода и информация
  • Пътниците от влаковете, ударили кола вчера, чакали часове без храна, вода и информация
Пет часа без алтернативен транспорт, без храна и вода, а и без информация какво точно се случва, са чакали пътниците от двата влака, които удариха автомобил на прелез в близост до село Михайлово на 28 август. Като пълен хаос определи ситуацията Мариана Харизанова, която е пътувала с бързия влак от Бургас за София с група от хора с увреждания и се прибрала едва рано тази сутрин.
 
Автобусен транспорт за пътниците от влаковете, участвали в инцидента, не бил осигурен, тъй като мястото е недостъпно, обясни Анатолий Атанасов, ръководител на отдел „Превозна дейност“. По същата причина не са доставени храна и вода, добави той. По думите му информация за това кога ще потеглят влаковете не са имали и самите служители на БДЖ, тъй като се е провеждало разследване.

Два влака удариха кола на прелез, един човек е загинал (СНИМКИ)
 
260 души са пътували с двата влака, които удариха автомобил на железопътен прелез между селата Михайлово и Борово във вторник следобед. При инцидента загина водачът на колата, който се е опитал да премине при сигнал и спуснати бариери. Заради следствените работи пътниците чакали на мястото на произшествието пет часа.
 
"Никаква организация, хаос! Хората навън, защото вътре е задушно във влака. Едни тръгнаха по релсите със саковете си нанякъде. Нищо никой не обяснява. Самите те не знаеха. Но това е трагичното, че с падането на вечерта децата и хората останаха без храна, без вода. Отделно седем души бяха с увреждания, тоест хора в деликатно здраве, които също бяха оставени без храна и вода. Токът го спряха, тъй като имаше разлив на гориво по релсите, а самата кола имаше газова бутилка. Добре, че поне ни пуснаха тока, като падна мрак. Бяхме посред нищото пет часа и беше зловещо", разказа Харизанова.

влак кола Михайлово
БГНЕС

За четири композиции, които са престоявали заради произшествието е осигурен автобусен транспорт, но за влаковете, участвали в произшествието не е имало такава възможност, тъй като свалянето на пътниците е било рисковано, а мястото било недостъпно, обясни Анатолий Атанасов, ръководител на отдел „Превозна дейност“: "Поради спецификата на самото място, в което е спрял влакът след удара и трудната му достъпност с автомобилен транспорт, както и наличието на предпоставки за здравето на пътниците при слизане от вагоните - съществувала е голяма разлика във височината на вагона и на балансовата призма. При това положение съществуват предпоставки за увреждане здравето на пътниците".
 
Голяма част от пътниците обаче са слезли от вагоните и са стояли на релсите, разказа Мариана Харизанова: "Почти всички пътници бяха по релсите и навън, защото вътре беше задушно и топло".
 
Анатолий Атанасов заяви, че няма информация за това, че пътници са слизали от вагоните. Според обясненията на служители на БДЖ, те са давали информация на пътниците за ситуацията. Не е имало точна информация обаче кога ще тръгне влака заради разследването: "Разследващите постоянно ги викат за справки, за показания".

влак кола Михайлово
БГНЕС

Пътниците са се разтревожили и от факта, че влакът е потеглил с ударения при инцидента локомотив, посочи Мариана Харизанова: "Преди да тръгнем машинистите ръчкаха по локомотива, за да оправят кранче, което имало важно значение за спирачките на локомотива".
 
Атанасов обясни, че при удара на локомотива на влак 8612 е счупен кран за продухване на директната спирачка: "Локомотивната бригада го е изолирала, поправила го е". Влакът е заминал с изправна спирачна система, увери той.