Пускат под гаранция третия обвиняем за убийството в Братаница
Пускат под гаранция третия обвиняем за убийството в Братаница / sxc.hu

Третият обвиняем за убийството на 44-годишния Йордан Асенов от Братаница - Илиян Найденов, излиза от ареста под парична гаранция от 3000 лева. Това реши Апелативният съд в Пловдив.

Процесуално недопустимо е в рамките на едно досъдебно производство да се определят две мерки, обясни говорителят на съда Мариана Кирезиева. Найденов първо бе задържан за отвличане, а на 11 февруари Окръжният съд в Пазарджик взе окончателно решение да му бъде наложена парична гаранция от 3000 лева.

Часове след като бе освободен обаче той отново бе извикан и прибран в ареста, вече по обвинение за помагачество в убийство.

Прокуратурата обвини кмета на Братаница за незаконно оръжие

От прокуратурата пак поискаха постоянно задържане, но на първа инстанция същият съдебен състав определи за Илиян Найденов домашен арест. Новото обвинение не е основание да се иска друга мярка за неотклонение, посочват още от Апелативния съд и върна в сила първата окончателна мярка.

За убийството на Асенов двамата основни обвиняеми са Васил Спасов, син на кмета на Братаница Георги Спасов,  както и негов приятел - 34-годишният Георги Николов. Те са с мярка "постоянно задържане под стража".

При обиските, направени по повод на убийството в дома на Георги Спасов, бе открито незаконно оръжие, за което и той е с повдигнато обвинение.