/ iStock/Getty Images
Департаментът "Психология" на Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (ИИНЧ-БАН) реализира втората вълна (част) от изследването, посветено на реакциите на стреса и начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавируса в България. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Изследването е направено между 25 април и 2 май т.г. сред случайна извадка от 868 изследвани лица. Допълнителен акцент на интерес при втората вълна са социалните промени и влиянието на социалната изолация.

Кабинетът няма да удължава извънредното положение след 13 май

Резултатите показват слабо намаляване на възприетия риск от зараза, както и намаляване на нивата на тревожност, в сравнение с резултатите от предишното изследване, направено през март. Тези резултати могат да се обяснят с адаптацията към ситуацията, с прогресивното информационно развитие на обяснението на мерките и с по-изразеното прилагане на всички стратегии за справяне с преживявания стрес.

Спазването на мерките за безопасност в името на собствената сигурност, както и спазването им за предпазване на другите хора, също намалява с времето. Критичните гласове спрямо мерките на държавата са повлияли върху установения лек спад на подкрепата им.

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Най-негативните състояния се откриват отново при активните жени, работещи на пълно работно време от вкъщи, при хора в платен отпуск заради извънредната ситуация и при по-възрастните хора в градовете.

От гледна точка на социалната ситуация, на болшинството от хората липсва директното общуване. В същото време не се отчита разширяване на социалните запознанства чрез новите технологии. Последиците от икономическата ситуация продължават да бъдат по-притеснителни за повечето изследвани лица, отбелязват психолозите от БАН.

Те информират, че изследването продължава с провеждането му с подкрепата и на Международната социологическа асоциация в Швеция, Германия, Португалия, Италия и Китай.
БТА