Проверяват законни ли са били огражденията около парламента
Проверяват законни ли са били огражденията около парламента / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проверяват законни ли са били огражденията около парламента
74566
Проверяват законни ли са били огражденията около парламента
  • Проверяват законни ли са били огражденията около парламента

Участниците в протестите срещу кабинета „Орешарски" не са били подслушвани или следени от МВР, съобщи на първата си пресконференция служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. В нито една структура на министерство не е провеждана специална операция срещу протестиращи, обобщи той.

От думите на министъра стана известно, че свалените вече огражденията пред парламента са дарение от частна охранителна фирма.

МВР нито е следило, нито е подслушвало участници в протестите от миналата година. Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов е поискал специална справка от структурите на МВР.

„Обобщената справка, която е направена в резултат на справките, получени от всички областни дирекции към МВР, сочи, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протеста", добави министърът.

В отговор на питане за огражденията около парламента, които бяха свалени в последния ден на кабинета „Орешарски", Йордан Бакалов съобщи, че те са дарение от частната охранителна фирма „Вип Секюрити". По думите му обаче е била нарушена разпоредба на предшественика му на поста - Цветлин Йовчев, според която МВР не може да получава дарения от частни фирми.

Министърът заяви, че в момента текат проверки по случая. Той посочи, че друга институция решава кое е законно и кое не, но според него даренията са нередни.

Финансовият одит в МВР е показал липса на 97 млн. лв., които не са били планирани след увеличението с 10 на сто на заплатите на полицаи и служители в министерството. Но заплати за полицаите ще има:

„Няма да има абсолютно никакви проблеми с изплащането на заплатите. Провел съм разговори с министъра на финансите, така че от тази гледна точка сме спокойни".

След извършена проверка министър Бакалов е разпоредил спиране на обществената поръчка за камерите по пътя. Тя е на стойност около 50 млн. лв., но по думите му така е била заложена, че изпълнителите ще спечелят 73 млн. лв.