/ БГНЕС, архив
Районната прокуратура в Стара Загора ще наблюдава разследването срещу ФК „Верея“
Прокуратурата в Стара Загора проверява сигнал за повлияване на резултата във футболна среща между отборите на ФК „Верея“ и ПФК ЦСКА-София от декември 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 8 май 2019 г. в Районна прокуратура-Стара Загора е било образувано досъдебно производство по сигнал, изпратен след проверка извършена от Главна дирекция „Национална полиция“ за това, че в началото на декември 2018 г. в Стара Загора е била предложена на другиго облага, която не му се следва, за да повлияе на резултата на спортно състезание - футболен мач на „Верея“-Стара Загора с ЦСКА-София, администриран от спортна организация - Български футболен съюз (БФС) - престъпление по чл.307в, ал.1 от Наказателния кодекс.

БФС извади „Верея” от Първа лига

В играната на 9 декември м.г. футболна среща между "Верея" и ЦСКА единственият гол бе отбелязан от Тиаго Родригес. С него "червените" взеха победата с 0:1 над домакините. Разследването е било възложено на МВР-Стара Загора, като е определен двумесечен срок за провеждането му.

Само преди дни отборът на „Верея“ бе изваден от Първа професионална футболна лига.

БГНЕС, архив

Комисията „Етика и феърплей“ сезира експертите от Дисциплинарната комисия за постъпило писмо от Експерта по почтеността към БФС с 5 броя извадки от анализи, предоставени от УЕФА, и констатирали сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи от страна на ФК „Верея“.

На 18 февруари футболният клуб вече получи финансово наказание от Дисциплинарната комисия, но въпреки предприетите мерки, от УЕФА продължават да се получават сигнали за дейност с цел потенциална манипулация на резултати, с което се уронва престижът на българския футбол и администриращите го органи.