Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Софийската градска прокуратура проверява евентуално престъпление от общ характер от висшестоящи служители на ГДНП, свързано с „Булгаргаз“, съобщиха от обвинението. Става въпрос за превишавания на правомощията от страна на униформените. 

На 10 февруари прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) са отделили материали отразследването по случая с „Булгаргаз“ с оглед данни за извършено престъпление от висшестоящи служители от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

След анализ на материалите по делото, наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на разследване и задържане на човек за 24 часа, съобщиха от прокуратурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредба от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е започната проверка за установяване на всички релевантни обстоятелства, се казва още в съобщението.