Депутатите трябваше да заседават седмица преди изборите
Народното събрание не се събра кворум за извънредното заседание. Председателстващата заседанието Росица Кирова даде 15 минути почивка след първия опит, но в залата така и не дойдоха достатъчно народни представители.

В залата първоначално се регистрираха 67 народни представители. Едва 69 депутати имаше при втория опит при необходими 121 души.

Точно една седмица преди изборите депутатите трябваше да прекъснат ваканцията, в която излязоха за предизобрната кампания. Извънредно заседание бе свикано с две точки, като предложението беше внесено от ПП-ДБ.

В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Кондева: Експерти предлагат още година да останат непроменени заплатите на медиците

Втората точка е изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 г.

Главчев: Скандал със Сребреница няма

След като стана ясно, че заседание няма да има в кулоарите на Народното събрание се стигна и до взаимни обвинения.

„Смятам,че няма да се появят повече хора. Предизборна кампания е и трябва да избираме внимателно темите за свикване на заседание. Днес е ден на почит, да не го обръщаме на говорилня. След изборите ще говорим по всички теми. Понеделник, вторник, сряда, четвъртък.. всички колеги са заявили,че имат мероприятия. Да проведем заседание в петък преди Деня за размисъл, би било още по-грубо”, заяви от кулоарите Кирова.

„Свидетели сме на поредния политически фарс в държавата и то в Деня на Ботев. Аз съм отвратен,че една конкретна политическа формация -ПП-ДБ, реши да използва трибуната за предизборна цел”, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

„В днешния ден видяхме огромно неуважение от страна на ГЕРБ. Насроченото заседание беше от техния председател", поясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Днес служебното правителство отказа да осигури адекватни доплащания на българските лекари. ГЕРБ, ДПС и здравната мафия имат интерес държавните и общински болници да не могат да осигурят заплащане”, коментира Николай Денков от „Продължаваме-Промяната-Демократична България”.

„Съвсем скоро българските граждани няма да имат достъп до здравеопазване”, поясни Васил Пандов от ПП-ДБ.

„Осигурихме пари, но защо не се изплащат адекватни заплати. Лошо управление и запазване на модела на зависимост. Използваме трибуната, за да защитим българските медици. ГЕРБ предпочитат да си правят селфита с Урсула фон дер Лайен вместо да се погрижат за българското здравеопазване”, каза кандидат-депутатът от ПП–ДБ д-р Александър Симидчиев.

В писмена позиция от „Възраждане” отново посочиха, че не са присъствали в залата защото, важните решения за страната трябвало да бъдат взети от следващия парламент. От ДПС и БСП не коментираха темата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня