В Дания избиват милиони норки заради опасение, че предават коронавирус на хората
В Дания избиват милиони норки заради опасение, че предават коронавирус на хората / IStock
Няколко организации за защита на животните готвят протест в сряда сутринта пред Министерския съвет по време на правителственото заседание.

Сред тях са Дивите животни, Заедно за животните-България, Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България, КАЖИ, На ти с природата.

Протестиращите излизат с настояване фермите за норки да бъдат затворени и у нас, както се случи в някои скандинавски държави, след като се доказа, че тези животни пренасят мутирал щам на коронавируса.

Те ще връчат и отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и правителството. Копие от писмото се изпраща и до президента и омбудсмана.

"Настоящото отворено писмо се внася от организации, граждански формирования и други юридически и физически лица, обединени във възмущението си от липсата на адекватна държавна политика, която да предотврати риска от разпространение на COVID-19 от фермите за норки и да гарантира в най-голяма степен сигурността и здравето на българските граждани", пишат организаторите на протеста.

Те припомнят, че вкарването във втората приоритетна група за ваксиниране на работниците от ферми за норки у нас, показва, че авторите на националния план за ваксинирането са съгласни с факта, че обектите за отглеждане на норки са твърде рискови.


Работниците от фермите за норки прередиха полицаи и пенсионери за COVID-ваксината (ВИДЕО)



"Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група отговаря в голяма степен на обезпокоителната информация, идваща от все повече държави в Европа и света, където нарастват случаите на позитивни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи. Към настоящия момент такива потвърдени случаи има в страните: Дания, Полша, Нидерландия, Франция, Гърция, Швеция, Испания, Италия, Литва и САЩ.

В Ирландия и Унгария се предприеха мерки за трайна забрана на фермите за норки, заради риска за човешкото здраве. Дания и Холандия предприеха безпрецедентни мерки за спиране дейността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, само за предотвратяване риска от зарази", пишат в писмото организаторите на протеста.

Организациите питат още дали се готви прехвърляне в България на развъдници на норки, които вече са затворени в изброените европейски държави.

"Кой може да даде гаранции, че мутирал щам от фермите за норки няма да се разпространи по територията на страната и как се очаква ваксинирането да противодейства на такъв сценарий? Готови ли са компетентните органи да поемат отговорност за наличие на мутирал щам сред населението, който не се повлиява от ваксини и е с неясна клинична картина на протичане?" са част от въпросите, поставени в отвореното писмо.

"Настояваме държавата да поеме пълна отговорност, като гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникването на огнища от евентуални нови мутации на вируса Sars-CoV-2 от ферми за норки. Настояваме държавата да гарантира здравето и сигурността на своите граждани, като забрани създаването на нови ферми за норки на територията на страната", пишат още организаторите на протеста, които държат отвореното им писмо да бъде разгледано още на заседанието на МС в сряда.