Протест пред Здравното министерство в защита на белодробната болница в Пловдив
Протест пред Здравното министерство в защита на белодробната болница в Пловдив / БГНЕС
Протест пред Здравното министерство в защита на белодробната болница в Пловдив
62971
Протест пред Здравното министерство в защита на белодробната болница в Пловдив
  • Протест пред Здравното министерство в защита на белодробната болница в Пловдив

Петдесетина лекари, медицински сестри и пациенти се събраха пред Здравното министерство на протест срещу закриването на Общинската белодробна болница в Пловдив. Лечебното заведение е с 80-годишна история, но на 21 март Общинският съвет в града взе решение от 1 април то да бъде закрито. След като изслуша протестиращите, заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков обясни, че министерството няма възможността да реши проблемите им. По негово мнение обаче тази болница не трябвало да се ликвидира.

С думите: „Господин министър, спите ли?" протестиращите отправиха искане за среща със здравния министър професор Николай Петров, на която да обсъдят бъдещето на Специализираната белодробна болница в Пловдив. Лечебното заведение е общинска собственост и общинският съвет взе решение за ликвидацията му, обясни Милена Атанасова от Националния синдикат „Защита": „Съгласно закона за лечебните заведения министърът е този, който трябва да даде съгласие за закриване на лечебно заведение и това съгласие трябва да бъде дадено преди Общинският съвет да вземе това решение. Тук се получи парадокс, точно обратното".

Въпросното лечебно заведение протестиращите описаха като болница, която е обслужвала цяла Южна България. Тя е 19-ата общинска, която ще бъде закрита. Защитниците на лечебното заведение са категорични, че държавата му дължи над 2 млн. лева. След като се запозна с исканията на протестиращите, д-р Мирослав Ненков поясни, че ще проведе среща с ръководството на болницата, в която да участват и представители на община Пловдив.

„Цифрите, които показват какви и колко пациенти прележават в тази болница, сочат, че тази болница не е хубава да се закрива. В случай, че се случи това нещо, ще направим всичко възможно хората от „Столипиново" да продължават да получават същата, като качество, медицинска помощ, и нито един човек да не бъде оставен, да не бъде излекуван, да не бъде проследяван, да не бъде диспансеризиран", заяви зам.-министър Ненков.

Специализираната белодробна болница е със стотина души персонал и 130 легла.