Симеон Щерев
Симеон Щерев / БГНЕС
Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март, понеделник, от 12 часа в църквата "Св. София" в столицата, съобщават от Министерство на културата.

Именитият български музикант Симеон Щерев – Банана си отиде от този свят на 26 март.

Симеон Щерев е роден на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов). 

Отиде си големият джазмен Симеон Щерев

Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. 

Смятан е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други.

Президентът изрази съболезнования на семейството и близките на Симеон Щерев

Симеон Щерев е носител и на най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ и на почетна грамота за големия му принос в развитието на българската култура. Той бе удостоен с отличията по повод неговата 70-годишнина.