Променят текста в НК, който пусна на свобода Ванко 1
Променят текста в НК, който пусна на свобода Ванко 1 / netinfo

Промените в Наказателния кодекс, които засягат склоняването към проституция и сводничество, бяха детайлно коментирани в правната комисия на парламента. Това заяви един от вносителите на промените Мая Манолова от левицата, която отхвърли категорично възможността поправките в Kодекса да са предлагани в интерес на хора, като рап-певецът Ванко 1.

От Пловдивската апелативна прокуратура заявиха, че не са удовлетворени от начина, по който беше освободен рап-певецът Ванко 1. От Върховния касационен съд обясняват решението си с последните поправки в НК, с които бяха намалени драстично наказанията за склоняване към проституция, освен, ако не са употребени наркотици.

„Не би следвало промените в законодателството да се свързват с един конкретен отделен случай - не мога да коментирам кое е мотивирало съда да промени мярката за неотклонение на Ванко 1”, каза Мая Манолова. Според нея, ако обвинението срещу него е само по чл. 155, за сводничество с користна цел, е предвиден затвор до 6 години и глоба до 15 000 лева.

Манолова обаче допусна, че е възможно да се направи нова промяна в НК, която да включи сред хипотезите за по-тежки наказания и сводничеството с користна цел. „Може би в чл. 155 на НК трябва да се направи препратка освен към алинея 4 и към алинея 3”, посочи депутатът от левицата. Тя подчерта, че при обсъждането на поправките е взето мнението на експерти по наказателно право и действащи юристи.

„Идеята на тези, които подкрепяха това предложение е, че трябва да се прецизират предлаганите наказания, защото не е коректно най-тежкото наказание – квалифицирания състав от 10 до 20 години затвор, да се отнася за всички хипотези на чл.155”, обясни Мая Манолова. „Все пак до 20 години е наказанието за убийство и не е редно това да се прилага във всеки конкретен случай на сводничество”, добави тя.

Юристът от НДСВ Борислав Ралчев също не изключи възможността за нова промяна, въпреки че беше категоричен в коректността на приетите текстове. „Въпросът е в тълкуването на този текст – целият въпрос е дали може свеждането да бъде във всички случаи свързано с наркотични вещества”, каза Ралчев и добави, че според него наркотиците се отнасят само за хипотезата с цел проституиране.

„Ако наистина съдилищата достигат до този извод, както е сега и има трайна практика, очевидно тогава ще се наложи тълкуване на текста по пътя на съдебната практика или прецизиране на текста”, каза още Борислав Ралчев.