/ БГНЕС
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отговори на нападките на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу главния прокурор Иван Гешев, пише "Правен свят".

В прословутото си интервю за сайта на подсъдимия Иво Прокопиев, Панов си позволи да квалифицира действията на главния прокурор като “мутренски” и да отправи поредица обиди по негов адрес заради питането му до Конституционния съд относно имунитета на държавния глава.

В рамките на Прокурорската колегия Иван Гешев посочи, че няма да присъства на обсъждането на декларацията на колегите му, нито ще гласува за нея, тъй като в случая тя е свързана с неговата личност. 

Единственото, което главният прокурор заяви бе: “Това изявление, да го наречем, или политическа реч е меко казано неколегиално към широк кръг магистрати и по-конкретно съдии с безупречна професионална репутация. Ясно е, че на г-н Лозан Панов основната му дейност е изнасяне на политически речи – явно се готви за някаква политическа кариера. Затова единственото, което върши, е политическа реторика и за съжаление нерешаване проблемите, които стоят пред съдебната власт и конкретните магистрати”.

За скандалния клип Лозан Панов прехвърли вината към продуцентите (ВИДЕО)

Ето и пълния текст на декларацията на Прокурорската колегия срещу поредните атаки на Лозан Панов врещу Иван Гешев:    

Съдебната власт и нейната независимост, като гарант на правовата държава, са сред фундаменталните достижения на съвременните демократични общества. Конституционно установено е, че при осъществяване на своите функции магистратите се подчиняват само на закона и изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение.

За пореден път, категорично се противопоставяме на всяко действие, което поставя под съмнение и натиск независимостта на българските магистрати, и представлява недопустим опит за въздействие върху съдебната власт, както от средите на системата, така и от външни лица.

Изразяваме несъгласие и възмущение от опитите на г-н Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд, за косвено влияние върху Прокуратурата във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България. Недоумение буди даденото от г-н Панов в интервю от 07.05.2020 г. пред „Дневник“, определение по повод внесеното искане до Конституционния съд за тълкуване смисъла на нормите на чл. 103 от Конституцията, а именно че „Питането на главния прокурор до Конституционния съд относно това що е държавна измяна от президент е предупреждение по един, извинете ме за израза, "мутренски начин" не само за президента, но и към всички, които биха въвели тази тема в публичността.“.

Направената препратка към 90–те години на миналия век у нас, считаме за некоректна, неправилна и грубо уронваща независимостта, авторитета и престижа на съдебната власт. Законосъобразното упражняване правомощията, не само от страна на главния прокурор на Република България, но и от всеки един друг държавен орган е въпрос на оперативна самостоятелност, като по допустимостта и основателността на отправеното искане е компетентен да се произнася единствено Конституционния съд.

Припомняме, че независимостта не е прерогатив или привилегия, предоставена в полза на прокурорите, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие, поради което внесеното искане до Конституционния съд не противоречи на чл. 117, ал. 2 КРБ.

Висшият съдебен съвет непрекъснато отстоява независимостта на съдебната власт, докато конкретното изявление на г-н Панов е в разрез със Стандартите за независимост на съдебната власт (приети от Съдийската колегия на ВСС през 2018 г.), доколкото съдържа обидни и манипулативни твърдения, относно действията на главния прокурор.

От гледна точка на житейската практика сме свидетели на подобни изказвания от страна на обвиняеми и подсъдими лица, които търпят негативи в резултат на действията на Прокуратурата. Абсолютно недопустими са направените твърдения за председател на върховен съд, който би следвало да е гарант за върховенството на закона в Република България. Неговите внушения поставят под съмнение и уронват авторитета на Прокуратурата на Република България, като дават повод на лица, засегнати от нейните действия, да изразяват аналогични мнения в публичното пространство.

Предвид горното отправяме призив към председателя на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната власт, приети от председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.