Хитрино след взрива на 10 декември 2016 година
Хитрино след взрива на 10 декември 2016 година / ОДМВР-Шумен, архив
Експертизата на Булмаркет за железопътната катастрофа в Хитрино не е доказателствено средство
Представената от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в село Хитрино в края на 2016 година е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес, обясняват от прокуратурата. От държавното обвинение отчитат, че подобна версия е била разгледана от експерти при разследването на инцидента и е била отхвърлена, тъй като не съответствала на събраните доказателства за състоянието на релсовия път.

Незаключена стрелка на релсите, а не високата скорост, е основната причина за дерайлирането на влаковата композиция в Хитрино през декември 2016 година, сочи техническа експертиза, изготвена от чужди специалисти в рамките на частно разследване на „Булмаркет” – компанията, превозвала композицията.

Незаключена стрелка на релсовия път причинила трагедията в Хитрино?

Взривилата се цистерна не е отговаряла на изискванията за безопасност и не е трябвало да се движи, е установило още разследването. От компанията превозвач обясниха, че цистерната е френска, произведена през 1971 година, наета от румънска компания и предадена от нея за транспортиране през България с документи, че е изрядна. Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, предизвиквайки  волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива,  сочи поръчаната от частната фирма експертиза.

Края на 2016-а: Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

Представената от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в село Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес, казват от прокуратурата. Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем. "Частната експертиза", изготвена от чужди експерти, е поръчана и платена от "Булмаркет", но не може да послужи за целите на водения наказателен процес, категорични са от прокуратурата.

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Обвинението не намира основания за промяна на изводите, основани на експертизи, назначени в хода на проведеното разследване и сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента.

Тези експертни заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от "Булмаркет", но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път, обясняват от прокуратурата.