Прокуратурата възобнови разследването за Яневагейт
Прокуратурата възобнови разследването за Яневагейт / Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата е възобновила разследването, образувано във връзка с изтеклите разговори между отстранената от председателския пост на Софийския градски съд Владимира Янева, уволнената съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момичил Мондешки, съобщи "Дневник", като се позовава на информация от държавното обвинение, която беше потвърдена за "Правен свят" от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Панов, Борисов и Захариева искат да се поднови проверката по "Яневагейт"

Наблюдаващият делото прокурор Димитър Петров от антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура се е самосезирал в сряда, след като Мондешки даде интервю за в. "Труд".

Мъжкият глас от записите между Ченалова и Янева бил на адвокат Момчил Мондешки

Петров е постановил да се извърши разпит на адвоката, както и на Атанас Чобанов и Асен Йорданов - главен редактор и собственик на сайта "Биволъ", който публикува записите. Ще бъдат разпитани и други свидетели по преценка на прокурора. Освен това Петров ще изиска от сайта всички записи, с който "Биволъ" разполага.

Записите с Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи експертиза

В края на юли стана известно, че наблюдаващият прокурор е спрял досъдебното производство, тъй като разследващите не са могли да намерят човека, записал разговорите. В интервюто пред "Труд" Мондешки заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори, е било предварително измислено и не е истина.

Борисов: Не мога да обръщам внимание на „две каки се събрали и си говорят"

"Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", обяснява Мондешки.

Ден по-късно пък Румяна Ченалова коментира, че е потресена от лъжите на адвоката и изяви готовност да застане на детектор на лъжата.