Панов, Борисов и Захариева искат да се поднови проверката по Яневагейт
Панов, Борисов и Захариева искат да се поднови проверката по Яневагейт / БГНЕС

Възобновяване на проверката за скандала „Яневагейт" поискаха премиерът Бойко Борисов, председателят на ВКС Лозан Панов и правосъдният министър Екатерина Захариева.

Повод за техните реакции по темата стана интервю на вестник „Труд" с третия участник в разговорите между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Димитър Узунов остава представляващ ВСС

Адвокат Момчил Мондешки, който до момента отказваше да коментира казуса, призна пред изданието, че съзнателно е взел участие в разговорите, знаейки, че те се записват.

Причината според него била Янева и Ченалова да се сдобият с компромати, които по-късно да използват в своя полза.

В диалога между двете съдийки, в който често се включва и самият Мондешки, се коментират различни скандални практики в съдебната система, както и неразривната й връзка с представители на други власти.

В началото на годината ВСС прекрати проверката за записите, като констатира, че няма нарушение на етичния кодекс. Тогава стана известно, че Мондешки не е бил открит. По-късно през лятото прокуратурата спря досъдебното производство с мотив, че не може да намери човека, който е направил записите.

След излизането на интервюто на Мондешки, в което той твърди, че разговорите са били записани с диктофон по идея на Румяна Ченалова, за да послужат като застраховка, от държавното обвинение заявиха, че наблюдаващият прокурор по случая трябва да прецени дали да възобнови проверката.