Записите с Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи експертиза
Записите с Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи експертиза / netinfo

Прокуратурата разпита главните редактори на "Биволь" по разследването за аферата "Яневгейт". Пред медиите Атанас Чобанов обясни, че е представил пред разследващите копие от експертиза на скандалните записи на разговор между бившите съдии Румяна Челанова и Владимира Янева. Според експертите в дъблинска лаборатория съдържанието на записа не е манипулирано, обясни Чобанов.

Пред столичното следствие журналистът заяви, че е правен анализ на най-дългия запис.

"Предполага се, че това е във времето хронологично първият запис. В него се говори за "опраскването", за това, че Сотир Цацаров е искал да завоалира предстоящото "опраскване". Говори се за това, че има СРС-та срещу посолства и най-много информация относно този скандал има в този запис", коментира той.

"Тази експертиза, която ние представихме, казва, че представеният звукозапис няма нарушение на последователността или следи от редактиране на сигнала и манипулация. Редът и естеството на акустичните събития, представени в звукозаписа, съответстват на тези, които са се случили по време на сцената", допълни Чобанов.

Той разказа, че има и едно интересно заключение - представеният звукозапис е копие на звукозаписа, направен на сцената. И обясни какво всъщност значи това:

"Когато записите от Мишо Бирата излязоха и там се намериха такива маркери, а след това се потвърди официално, че са СРС-та, потвърди се, че те са презаписани от компютър в ДАНС, на който няма възможност да сложите флашка и да извадите файл. Тоест те са подслушвани през слушалките или през тонколони и е записвано с друго устройство от преслушването на записа".

"Господин Цацаров каза, че му е смешно, че са получени на платформата „Болкан лийкс", но знаете, че и други такива платформи са публикували неща, които идват по анонимен път. Колегата Джулиан Асандж се намира в деликатна ситуация, тъй като е публикувал истински неща, които са потвърдени и валидирани, въпреки че американското правителство отказва да ги признае като автентични", каза още Атанас Чобанов.